kr-nieuws.be

Tips voor het onderhouden van fietssloten


Heb jij een mooie fiets of scooter gekocht, dan heb je daar waarschijnlijk hard voor gewerkt. Natuurlijk wil je dan een goed slot, of twee, zodat je jouw tweewieler met een gerust hart kunt parkeren en achterlaten. Goede sloten zijn echter niet goedkoop, dus wanneer je ook nog eens geïnvesteerd hebt in een kwaliteitsslot, dan wil je dat deze zo lang mogelijk meegaat en altijd goed werkt.


Weer en vuil

Een slot heeft bewegende onderdelen en onder invloed van de weersomstandigheden en vuil kan het mechanisme vastlopen en slijten. Door tijdens de aanschaf al te letten op een paar punten, gaat je slot al langer mee. Als je het slot dan ook nog eens goed verzorgt, heeft het een nog langere levensduur. Volg daarom onderstaande tips voor aanschaf en onderhoud

.

Tip 1: De aankoop

Kies een slot met een kwaliteitskeurmerk dat een stofkapje en beschermhoesje heeft. De hoes beschermt de ketting of kabel, maar het stofkapje is het belangrijkste. Deze voorkomt namelijk dat stof en vuil in het cilinder terecht kunnen komen. Zelfs de duurste fiets sloten van de beste kwaliteit zullen op den duur blokkeren wanneer er sprake is van vuilophoping. Zorg er wél voor dat je het stofkapje ook steeds sluit, anders heeft het uiteraard weinig nut.


Tip 2: Houd je slot schoon

Aansluitend op de eerst tip is het een logische gevolgtrekking dat je het slot schoon moet houden. Dit doe je door zoveel mogelijk te voorkomen dat het slot vuil wordt. Daarom is het goed om ook je sleutels regelmatig schoon te maken. Wanneer deze roestig of stoffig zijn, kan het vuil achterblijven in de cilinder wanneer je het slot openmaakt of sluit.


Tip 3: Gebruik slotspray

Spuit regelmatig wat slotspray in het slot. Als het enigszins mogelijk is, kun je ook proberen het slot schoon te maken met de punt van een doekje. Gebruik nooit vet, want dat is juist een magneet voor vuil en stof en dus funest voor het mechanisme. Er is speciale onderhoudsspray voor sloten, maar een multifunctionele spray werkt ook goed. Dit soort sprays zijn altijd vetvrij.

Spuit de spray op de bewegende onderdelen in het slot. Deze bevatten meestal metalen kogeltjes. Normaal gesproken draaien deze soepel in het mechanisme, waardoor het goed beweegt. Als deze vastlopen, loopt het hele slot vast. Het zijn dus vooral die kogeltjes die je los moet maken met de spray. Spuit wat spray in het slot, beweeg het, probeer de sleutel om te draaien en herhaal deze procedure tot het slot weer soepel opent en de sleutel gemakkelijk draait. Waar je precies moet spuiten, is uiteraard afhankelijk van het soort slot dat je hebt. Bekijk dus even goed waar de bewegende delen zijn, zodat je gericht tewerk kunt gaan.


Tip 4: Overdekt

Parkeer je fiets of scooter, wanneer mogelijk, altijd op een overdekte plek. Heb je thuis geen mogelijkheid daarvoor en je ziet op buienradar dat het gaat regenen? Investeer dan in een afdekhoes. Dit is niet alleen beter voor je tweewieler, maar ook voor je slot!