kr-nieuws.be

Peter Van Herzeele

Vrijwillige  Medewerker KRN

Kortrijk hijst Koestervlag als steun voor ouders die kind verloren

© foto JVGK

Kortrijk hijst Koestervlag als steun voor ouders die kind verloren

 

Op 11 september start de Koesterweek die gezinnen die een kind verloren, de meest warme week van het jaar wil bezorgen. Ook Kortrijk steunt de ouders en hijst daarom de Koestervlag aan het stadhuis.

 

Op zondag 11 december is het internationale Wereldlichtjesdag. Wereldwijd steken mensen dan een kaars aan om overleden kinderen te herdenken. Ook in ons land zijn dat er heel veel. Het Berrefonds schenkt jaarlijks zo'n 1.500 Koesterkoffers met tastbare herinneringen aan ouders die net een kind verloren. Het fonds ondersteunt al 13 jaar gezinnen na het verlies van een kind. Twee jaar geleden startte de vzw met een nieuw concept: een Koesterweek. Daarmee wil het Berrefonds het verdriet en de rouw na het verlies van een kind onder de aandacht brengen. Het Berrefonds was bij de start ook te gast in Kortrijk, waar de vzw sinds 2020 een tweede Koesterhuis heeft.

 

Neutrale vlag met groot hart

 

Het Berrefonds ontwierp een neutrale vlag, zonder tekst, maar met centraal een groot hart, die naar alle Vlaamse gemeenten en steden werd opgestuurd. Met het thema 'toon je hart' roept de organisatie iedereen op om mee te doen. Kortrijk steunt het initiatief en wil alle ouders die een kind verloren een hart onder de riem steken. Daarom hijst de stad de vlag nu al zodat ze op Wereldlichtjesdag aan het stadhuis wappert.


“Een kind verliezen is het allerergste wat je als ouder kan overkomen. Het is daarom belangrijk dat er initiatieven zijn zoals de Koesterweek die het leed helpen dragen. Met de stad hijsen we de Koestervlag als steun voor de gezinnen, maar ook als eerbetoon aan alle overleden kinderen”, duidt Ruth Vandenberghe, burgemeester van Kortrijk.

“We zijn dankbaar dat een grote stad als Kortrijk oog wil hebben voor gezinnen die een kind(je)* missen en dus ook voor hun kleinste inwoners die er niet meer zijn. Zo'n teken werkt verbindend en toont aan dat een stad zowel mensen samenbrengt in vreugde als in verdriet. Stad Kortrijk helpt mee het thema zichtbaar en bespreekbaar te maken door het hart in het straatbeeld te brengen. Voor gezinnen betekent dit dat hun kind(je)* er nog steeds bij hoort, wat heel betekenisvol is”, zegt Lenny Naert, kernlid van Koesterhuis Kortrijk en Berrefonds.

 

Het Berrefonds doet nog meer tijdens de Koesterweek. Zo zullen er iedere dag webinars zijn voor iedereen die verdriet heeft, maar ook voor hun omgeving die vaak zoekt hoe ze moet omgaan met het verdriet van ouders. Elke avond zijn er in een provincie ook live workshops om koekjes te versieren. Daarvoor verkoopt het Berrefonds op maat gemaakte koekjesstempels die 3D worden geprint met de naam van een overleden kindje. Op die manier wil het Berrefonds het verlies ook bespreekbaar maken aan de feesttafel. / © foto JVGK