kr-nieuws.be

Astrid Haerens nieuwe stadsdichter-letterzetter van Kortrijk

Nieuwe letterzetter Kortrijk Astrid Haerens / © foto JVGK

Schrijfster en dichter Astrid Haerens wordt door Stad Kortrijk aangesteld als nieuwe Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk tot juli 2024. Ze is de opvolger van Anneleen Van Offel die deze taak in juni 2022 succesvol afrondde. Voor Haerens is het een terugkeer naar haar geboortestad. Als Letterzetter van Kortrijk fungeert ze als mentor van een collectief van talentrijke kunstenaars en is ze curator van het jaarlijkse Memento Woordfestival.


Kortrijk kiest sinds 2015 voor een eigen invulling van het stadsdichterschap door het officiële mandaat van stadsdichter te gunnen aan een collectief van jonge, talentrijke schrijvers en kunstenaars. Astrid Haerens gaat de komende twee jaar als mentor met de jonge schrijvers en kunstenaars aan de slag. Het collectief van de Letterzetter is de spil van het letterenbeleid in de stad. Zo ontwikkelen ze interventies in de openbare ruimte, delen ze het podium met gereputeerde auteurs en zijn ze ook curator & ambassadeur van het literaire stadsfestival Memento. Het traject bracht al enkele boeiende woordkunstenaars voort, waaronder Siel Verhanneman, Mattijs Deraedt, Salma Nachi, Tine Lefebvre en Siebrand Craeynest.


Dichter uit Kortrijk


Astrid Haerens (°1989) werd geboren in Kortrijk en groeide op in de streek. Ze woont in Brussel en behaalde een Master in Woordkunst aan het Conservatorium van Antwerpen. In september 2017 verscheen haar debuutroman ‘Stadspanters’ bij Uitgeverij Polis. Ander werk publiceerde ze onder meer in ‘Revisor’, ‘De Gids’, ‘Het liegend konijn’ en ‘Poëziekrant’. Haar debuutbundel ‘Oerhert’, verscheen in maart 2022 bij Uitgeverij Atlas Contact en werd bijzonder goed onthaald.


Unanieme beslissing van de jury


Een deskundige jury droeg Astrid Haerens unaniem voor als Letterzetter van Kortrijk uit een longlist van 17 potentiële kandidaten. De jury is enthousiast over haar blik op het stadsdichterschap en de invulling ervan van waaruit een voortdurende reflex blijkt om te werken vanuit een collectieve gedachte, van onderen uit ideeën aan te grijpen en die vanuit haar achtergrond, netwerk en expertise te versterken. Astrid Haerens kent de streek heel goed en het lijdt geen twijfel dat ze op een interessante manier kan verder bouwen aan het werk van Anneleen Van Offel.


Aan de bekendmaking van de Letterzetter ging ook een teasercampagne vooraf waarbij men kon raden wie de nieuwe Letterzetter was geworden. Caroline Holvoet uit Kortrijk won de wedstrijd en ging zo lopen met een boekenpakket van 125 euro, samengesteld door de nieuwe Letterzetter van Kortrijk. / Stad Kortrijk / © foto JVGK